Для нормального протікання процесу синтезу білка в м'язових клітинах, організму необхідні амінокислоти. Без їх присутності в належній кількості багато життєво важливі речовини просто не будуть вироблятися. Йдеться про ферментах, керуючих біохімічними реакціями; гормонах, що впливають на обмін речовин; антитіла, що сприяють посиленню імунітету і якнайшвидшого відновлення після перенесених захворювань. Крім того, амінокислоти безпосередньо пов'язані з гемоглобіном, що приносять кисень всім органам і тканинам.
Всі 22 види відомих науці амінокислот поділяються на замінні і незамінні. З'єднання першого виду можуть синтезуватися організмом самостійно. Серед них виділяються глютамин, гліцин, таурин, аргінін, тирозин, аденін і інші. Незамінні кислоти не можуть проводитися, тому для підтримки багатьох функцій вони повинні щодня надходити в організм ззовні. До них відносяться лейцин, ізолейцин, триптофан, лізин, валін, фенілаланін і інші.
Більше третини всієї м'язової тканини утворено амінокислотами з розгалуженими ланцюгами. Вони не тільки є джерелом енергії для клітин, але і захищають м'язи від перевтоми і руйнування. Гідролізований (тобто рідка) форма амінокислот при термічній обробці здатна зберігати всі свої корисні властивості. Існують також ді-і тріпептідная форми цих сполук. Ці послідовності добре засвоюються, покращуючи концентрацію в крові азоту, що має виражений анаболічний ефект.
У вільній формі амінокислоти не беруть участі в хімічних реакціях з іншими речовинами тому швидко всмоктуються в кров. Тим самим на їх засвоєння не збільшують споживання енергії.
Багато продуктів багаті незамінними амінокислотами - це різні види м'яса, молочні продукти, бобові, овочі та зернові культури. При збалансованому раціоні людина отримує необхідну кількість цих сполук прямо з їжею.
Однак для активно тренується атлета кількості амінокислот, що потрапляють в організм з їжею, буде вже недостатньо. Якщо спортсмен прагне досягти високих спортивних результатів, йому необхідно додатково приймати амінокислоти у вільній формі. Саме тому так важливо незабаром після тренування вживати амінокислотні суміші та комплекси. Адже вони засвоюються настільки швидко, що вже через 15 хвилин потрапляють в кров. Для порівняння - коли людина з'їдає порцію м'яса, повинно пройти не менше двох годин, поки воно не перетравиться і не розщепиться до амінокислотних складових.
Амінокислоти обов'язково присутні в спеціальному спортивному харчуванні кожного атлета. Під час відкритого «білково-вуглеводного вікна», тобто протягом години після силового навантаження, що потрапили в кров амінокислоти сприятимуть кращому засвоєнню поживних речовин, виробленню ферментів і гормонів, і таким чином посилять результативність тренувань.