Аргінін і для чого його застосовують в спортивному харчуванні?

Аргінін - це амінокислота, яка призначена постачання організму оксидом азоту та подальшому виведенні з тіла відпрацьованого азоту. Це необхідно для правильного функціонування артеріальних судин і нормалізації кров'яного тиску в організмі. Також азот сприяє синтезу м'язової маси в організмі і саме ця здатність аргініну і стала причиною, по якій дана амінокислота стала використовуватися як харчова спортивна добавка. Аргінін належить до умовно незамінних амінокислот, що означає те, що він може бути вироблений з основних незамінних амінокислот, але в недостатньому для спортсменів кількості.

Аргінін і для чого його застосовують в спортивному харчуванні?

Крім своїх основних якостей аргінін володіє також додатковими функціями, які допомагають атлетам в досягненні максимальної ефективності від тренувальних занять в спортзалі. Так, наприклад, аргінін значно покращує живлення м'язів, розширюючи кровоносні судини, сприяючи кращому засвоєнню інших поживних речовин, що входять в раціон спортсмена.

Аргінін сприяє швидкому відновленню м'язів після важких і виснажливих тренувань, що позбавляє спортсмена непотрібного і обтяжливого відчуття втоми і болю в м'язах. Його також рекомендують вживати спортсменам після отримання професійних травм. Завдяки здатності відновлення м'язів це істотно скорочує час загоєння отриманої травми.

Завдяки своїм властивостям транспортування речовин аргінін демонструє високі показники при поєднанні з іншими спортивними добавками, такими як креатин, протеїн і BCAA-комплекс. Таке поєднання значно збільшує властивості кожного з окремих компонентів і дозволяє досягати більшої ефективності.

Вживання аргініну збільшує ефект пампинга, сприяючи припливу крові до м'язів і підвищення тиску в м'язових клітинах. Це сприяє більш продуктивному занять в тренажерному залі і візуальному збільшенню м'язового комплексу.

Також аргінін сприяє посиленню синтезу необхідного спортсменам гормону росту, знижує рівень холестерину в організмі і сприятливо впливає на процес спалювання підшкірних жирових відкладень. Крім того, амінокислота аргінін впливає на зміцнення імунної системи, що захищає від негативного впливу зовнішнього середовища і покращує здоров'я спортсмена.

Як і багато умовно незамінні амінокислоти, аргінін в природному стані міститься в молочних продуктах, м'ясі та деяких рослинних культурах. Але його зміст досить незначно, тому для максимізації користі від фізичних навантажень рекомендується вживати аргінін в чистому вигляді з різних харчових добавок.

Добова норма споживання даної амінокислоти не повинна перевищувати 10 грам, щоб уникнути прояву побічних ефектів, викликаних надлишком речовини в організмі. Фахівці зі спортивного харчування рекомендують вживати аргінін три рази на добу: перед тренуванням, після фізичного навантаження і перед сном.