Сироватковий протеїн - це одна з найбільш поширених харчових добавок на ринку спортивного харчування. Даний препарат являє собою швидку форму протеїну, яка ефективно всмоктується в організм і постачає тіло спортсмена необхідним білком і амінокислотами. За своїм складом сироватковий білок більш нагадує людське молоко, ніж коров'яче, саме цим обумовлена висока швидкість його засвоєння і позитивний вплив на імунну систему. Також через свого сприятливого впливу на ріст м'язової маси і спалювання зайвих жирових відкладень, сироватковий протеїн заслужив своє почесне місце на полиці основних спортивних добавок.
Будь-сироватковий протеїн - це побічний продукт, який утворюється в процесі виготовлення сиру і являє собою, по суті, чистий білок. Дана сироватка, на основі якої створюється сироватковий протеїн містить, крім білкових з'єднань, велика кількість жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Більш того, володіє позитивним впливом на здоров'я людини.
Сироватковий протеїн існує трьох різних видів і розділяється за способом обробки первинної сироватки. Виділяють концентрат, ізолят і гідролізат протеїну. Сьогодні ми зупинимося тільки на концентраті і ізоляти сироваткового протеїну, оскільки саме ці два види користуються найбільшим попитом у спортсменів і володіють найбільш продуктивним впливом на організм людини.
Концентрат сироваткового протеїну піддається не такий ретельної фільтрації і обробки, як ізолят, і тому вміст протеїну в ньому не перевищує вісімдесяти відсотків. Решта двадцять відсотків становить лактоза, жири і різні мінеральні компоненти. Подібний склад, безумовно, програє ізолятів протеїну в питанні набору мускулатури, проте, виграє в частині зміцнення здоров'я. Вживання даної добавки сприяє підвищенню апетиту, поліпшенню роботи багатьох внутрішніх органів і сприятливо впливає на вироблення гормонів росту й інсуліну.
Ізолят сироваткового протеїну є більш ретельно оброблений концентрат сироватки і це, відповідно, позначається на його склад і вартість. Зміст чистого білка в ізоляти значно вище і становить не менше 95%. Зміст інших поживних компонентів при цьому стає досить незначним. Така форма протеїну набагато краще підходить бодібілдер, які бажають швидко і ефективно наростити м'язову маси. Крім того, ізолят сироваткового протеїну варто більше концентрату.
При виборі між концентратом і изолятом сироваткового протеїну необхідно оцінювати те, якого результату від фізичної діяльності ви бажаєте досягти, яким навантаженням піддаєте свій організм в тренажерному залі, які кошти ви готові витратити на протеїнову харчову добавку.